Hebt u Type 2 Diabetes Mellitus, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd?
Onze huisartsen en praktijkverpleegkundigen helpen u om uw suikergehalte op het gewenste niveau te houden, en u zo goed mogelijk te laten voelen. Regelmatig krijgt u controles en praktische leefstijladviezen om risico’s op hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken en schade aan ogen, nieren, voeten en hart- en bloedvaten te voorkomen.
Uw huisarts heeft een team van diabetesexperts verzameld, zoals de praktijkverpleegkundige, podotherapeut, diëtist en internist, om u goede diabeteszorg op maat te kunnen bieden dicht bij huis. Uw huisarts coördineert die zorg en is eerste aanspreekpunt in dit zorgprogramma.
Controles
Viermaal per jaar brengt u een bezoek aan één van onze praktijkverpleegkundigen waarin u bespreekt hoe het met u en uw leefstijl gaat (voldoende bewegen, stoppen met roken en gezond eten). Daarnaast doet zij verschillende metingen.
Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op controles en afspraken bij de praktijkverpleegkundigen en de huisarts. Bedenk vooraf wat goed gaat, wat u lastig vindt en op welke vragen u een antwoord wilt hebben.
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, uw uitslagen, uw persoonlijke omstandigheden en uw wensen, stelt u samen met uw huisarts de behandeldoelen op voor het komende jaar. U bepaalt zelf wat u belangrijk vindt. En u staat er niet alleen voor. Samen met de zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u als het ware een team.
Samenwerkingspartners
Indien nodig krijgt u ook hulp van samenwerkingspartners, zoals een podotherapeut bij voetproblemen. En we werken ook samen met de internisten in het Antonius Ziekenhuis, die kunnen wij om advies vragen als dat nodig is. Zo krijgt u de beste zorg.
Ook op het gebied van leefstijlbegeleiding hebben wij u veel te bieden. U kunt bijvoorbeeld samen met de diëtiste en andere patiënten met diabetes een supermarkt bezoeken om voedingsmiddelen te leren kiezen die passen in een gezond voedingspatroon.
Een andere mogelijkheid is om samen met andere patiënten met diabetes (of overgewicht) te gaan wandelen onder leiding van een professionele wandelcoach, als onderdeel van de landelijke Diabetes Challenge.
Daarnaast biedt LRJG een speciaal leefstijlprogramma Julius Gezond aan. Meer informatie hierover vindt u ook op deze pagina met het overzicht van de verschillende zorgprogramma's.
Actuele ontwikkelingen:
- Zorg op maat!
Het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft aangegeven voor iedere patiënt met diabetes te streven naar een persoonlijke streefwaarde voor bloedsuiker en bloeddruk.
Voor iemand die ouder is dan 70 jaar, meerdere medicijnen voor de suiker gebruikt, en langer dan tien jaar diabetes of veel bijkomende ziektes heeft, is namelijk een andere streefwaarde nodig dan voor een jongere patiënt waarbij net de diagnose is gesteld. Binnen LRJG brengen wij deze richtlijnen direct in de praktijk.
- Voorkomen van overbehandeling bij ouderen met type 2 diabetes
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voor oudere mensen die al langer type 2 diabetes hebben niet altijd zinvol is de suiker en bloeddruk te streng in te stellen. Het kan soms zelfs schadelijk zijn. Het blijkt dat sommige ouderen toch wat te streng worden behandeld voor hun suiker en bloeddruk; het kan dan verstandig zijn om de teugels wat te laten vieren. Samen met u wordt daarvoor een behandelplan opgesteld.
Evaluatie en verbetering:
Jaarlijks bekijken wij aan de hand van geanonimiseerde zorggegevens hoe de kwaliteit van onze diabeteszorg het afgelopen jaar is geweest. We vergelijken de kwaliteit van onze diabeteszorg, met de zorg zoals die geleverd is door andere gezondheidscentra en huisartsen in Nederland. Zo streven wij er ieder jaar weer naar om de kwaliteit van zorg te verbeteren en aan te passen aan uw wensen.
De huisartsen en praktijkverpleegkundigen krijgen regelmatig nascholing van o.a. onze kaderhuisarts diabetes, zodat zij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in de diabeteszorg.
Lees verder...