Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

21/11/2014

Invloed restitutiepolis en naturapolis op uw vergoeding

Op dit moment, maar zeker vanaf 2016 maakt het veel verschil of u een restitutiepolis of een naturapolis hebt bij uw verzekeraar. Veel mensen denken dat zij 'goed verzekerd' zijn als zij een aanvullende verzekering hebben. Toch kunt u dan ook tegen onverwachte kosten aanlopen.

Verschil naturapolis en restitutiepolis

Het verschil tussen de naturapolis en restitutiepolis staat los van uw aanvullende verzekering. Uw basispolis is een naturapolis óf een restitutiepolis. Daar bovenop kunt u in beide gevallen uzelf aanvullend verzekeren.

Bij een restitutiepolis hebt u, ook zonder aanvullende verzekering, vrije keuze door welke (gekwalificeerde) zorgverlener uzelf wilt laten behandelen.

Hebt u een naturapolis en wilt u naar een gekwalificeerde zorgverlener zonder contract met uw verzekeraar? Dan krijgt u maar een deel van de zorgkosten vergoed:

In 2014 en 2015 ligt die vergoeding wettelijk op 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief door uw verzekeraar.  In de praktijk kan uw vergoeding dus nog iets lager uitvallen, als het tarief van uw hulpverlener hoger is dan het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Per 1 januari 2016 gaat het recht op vergoeding van hulp door een niet-gecontracteerde zorgverlener mogelijk geheel verdwijnen als u kiest voor een naturapolis.

TIP: Let hier goed op bij het afsluiten of verlengen van uw verzekering.

Overigens heeft de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) maximumtarieven vastgesteld. Uw zorgverlener dient zich daaraan te houden.

LEES MEER over de vergoedingen van de zorgverzekeringen per zorgverzekeraar.

reclamebureau anno nu ifthen.nl