Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

09/01/2018

Goed voornemen: dry january

Januari staat voor veel mensen in het teken van goede voornemens. Misschien heeft u er zelf ook wel een paar. Wat gezonder eten, meer bewegen, misschien stoppen met roken… Een voornemen dat ook vaker voorbij komt op de lijstjes met voornemens is: na de feestdagen eens een tijdje geen alcohol drinken. ‘Dry January’ wordt het in de volksmond zelfs al genoemd.

 

Wat is Dry January?

Die laatste maand van het jaar staat in het teken van veel feestdagen. En bij feestdagen komt nou eenmaal vaker een alcoholisch drankje kijken. Mensen zijn zich doorgaans bewuster van hun alcoholgebruik aan het worden en besluiten daarom de laatste jaren vaker om een sobere maand in te lassen.

 

Wat doet even geen alcohol met je? 

Veel landelijke media schrijven deze maand over de gevolgen van een maand geen alcohol drinken. Zo wijzen studies uit dat de kans groot is dat u beter slaapt, zich fitter voelt, uw cholesterol verlaagt, eventueel wat kilo’s verliest en een mooiere huid krijgt. Waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen. Kortom: wie regelmatig een drankje drinkt, zal baat hebben bij een maand zonder alcohol.

 

Tips om minder te drinken

Maar ook na de maand januari is het natuurlijk goed om  af en toe eens kritisch te kijken naar het eigen alcoholgebruik. Het voornemen om te minderen is populair, het uitvoeren is niet altijd gemakkelijk. Tips die u kunnen helpen: probeer vast te stellen of u drinkt uit gezelligheid, gewoonte of misschien wel om vervelende gevoelens te onderdrukken. Heeft u moeite met ‘nee zeggen’ tijdens een gezellige avond in de kroeg? Zorg voor gezelligheid in een andere vorm of wees de Bob. Probeer gewoontes te doorbreken en drink niet voor het eten. Drink voor de dorst is een Spa rood en dan pas een biertje. Neem lichtere drankjes en drink tot slot alleen in gezelschap.

 

Het idee dat  u wel wat hulp kunt gebruiken?

Kost het u meer moeite dan u wenst  om u te houden aan gezonde voornemens voor dit nieuwe jaar? Een gezonde leefstijl is iets waar we bij LRJG ook regelmatig bij stilstaan. Want gezondheid is veel meer dan ‘niet ziek zijn’. In dit kader hebben wij een 'sociale kaart'. Deze verbindt u met talloze formele en informele organisaties op het gebeid de domeinen van Lichamelijk & Leefstijl, Psychosociaal & Welzijn, en Jeugd & Gezin. Zo ziet u in een oogopslag bij welke professional(s) u terecht kunt om te werken aan een gezonde leefstijl. Bekijk de Sociale Kaart

 

reclamebureau anno nu ifthen.nl