Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

28/01/2015

Druk bezochte informatieavond over borstkanker

Eind november 2014 organiseerden wij samen met St. Antonius ziekenhuis een druk bezochte informatieavond over borstkanker. Daarmee haalden we ook de media.

Huisarts Karolien van den Brekel van Julius Gezondheidscentra, en borstkankerchirurg Ron Koelemij van St. Antonius Ziekenhuis, het grootste borstkankercentrum van de regio, beantwoordden vragen als:

  • Wat kunt u het beste doen als u een knobbeltje voelt?
  • Is borstkanker erfelijk?
  • Kunt u iets doen om het te voorkomen?
  • Is zelfonderzoek zinvol?
  • Wat gebeurt er als een knobbeltje borstkanker blijkt te zijn en wat zijn dan de behandelmogelijkheden?

Huisarts Karolien van den Brekel vertelt: “De bijeenkomst is goed bevallen. We hadden 20 tot 25 deelnemers: betrokken vrouwen die vonden dat Ron Koelemij een helder verhaal vertelde.

Zelf vond ik het ook leerzaam en interessant. Het was erg fijn dat een ex-patiënte kon vertellen hoe zij borstkanker heeft opgespoord, wat het voor haar betekende en welk traject ze doorliep. Haar verhaal gaf inzicht in wat vrouwen zelf kunnen doen en wat borstkanker inhoudt.

Ik zie regelmatig vrouwen die angstig zijn. Aan het eind van de bijeenkomst vertelde een vrouw dat ze iets voelde en vroeg wat dat kon betekenen. Ik denk dat wij een heel groot deel van de ongerustheid kunnen wegnemen door uitleg te geven, onderzoek te doen en aan te geven waar vrouwen op moeten letten.

Maar helaas kom ik soms ook gevallen tegen waarvan ik meteen denk: dit is niet goed. Dan verwijs ik ze direct door naar het ziekenhuis. Belangrijk om er dan tijdig bij te zijn voor een goede behandeling.”*


Nabehandelen borstkanker
LRJG speelt ook een rol in de nabehandeling van borstkanker, bijvoorbeeld door middel van oedeemfysiotherapie. Oedeem treedt vaak op na borstkanker en heeft met vochtophopingen te maken op plekken in het lichaam waar die niet horen. Door deze tijdig te behandelen, kunnen problemen in het bewegen voorkomen worden. Loes Knoops en Bertien ter Schure zijn binnen LRJG gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie.

Binnenkort nieuwe informatieavond borstkanker
Binnenkort organiseren wij weer een nieuwe informatieavond voor geïnteresseerden. Houd ons Nieuws in de gaten op de site voor de nieuwe datum.

In de media
Verschillende media hebben aandacht besteed aan deze informatieavond, zoals RTV Utrecht. Beluister het interview met borstkankerchirurg Evert Theunissen HIER.

 

*Bron citaten: Dominic Mosterd, student journalistiek

reclamebureau anno nu ifthen.nl